Yangın Tesisat

Yangın Tesisatı Projelendirme ve Uygulama Hizmetlerimiz

Yangın tesisatı bir mekanda ya da herhangi bir bölgede ortaya çıkan yangını söndürmek için gerekli olan düzeneğin tamamı olarak nitelendirilebilecektir. Birçok yapıda olduğu gibi yangın söndürme işleminde de bir düzenek oluşturmak avantaj sağlayacaktır.

Yangın Tesisatı Proje Çizimi

Yangın tesisatı projesi makine mühendisliği ilkelerine uyularak hazırlanmaktadır. Bir yapının tasarımının tekniğine uygun olarak yapılması içi Kanun, Yönetmelik, Standartlar ve teknoloji yakından takip edilerek çok yönlü ve doğru bir şekilde tasarımın gerçekleşme yeteneğine sahip olması gereklidir. Mevzuat ve standartlara uyularak yangın tesisatı projesi hazırlanması zorunludur. Projenin düzenlenmesi sırasında hesaplar ve rapor bir arada, kat planı, boru izometriğinin ve kolon şemalarının da bir arada olması gereklidir.

Sprinkler Tesisatı

Sprinkler (yağmurlama) sisteminin amacı; yangına erken tepki verilmesinin sağlanması ve yangının kontrol altına alınması ve söndürülmesi için belirli bir süre içerisinde tasarım alanı üzerine belirlenen miktarda suyun boşaltılmasıdır. Sprinkler sistemi, aynı zamanda bina içindekilere alarm verilmesi ve itfaiyenin çağrılması gibi çeşitli acil durum fonksiyonlarını da aktif hâle getirebilir. Sprinkler sistemi; yağmurlama başlıkları, borular, bağlantı parçaları ve askılar, tesisat kontrol vanaları, alarm zilleri, akış göstergeleri, su pompaları ve acil durum güç kaynağı gibi elemanlardan meydana gelir.

Dişli veya Kaynaklı Çelik Borulama

Tesisatın yerleştirilmesinden sonra tesisat borularının hangi şekilde yapılacağına karar verilir. Tesisat boruları yatay, dikey, ağaç dağılımlı ve döngülü olarak binanın yapının durumuna göre farklı şekillerde yerleştirilebilir. Yangın tesisat boruları su tesisatından ayrı bir şekilde döşenir. Yangın tesisatı yapılırken galvanizli ya da siyah çelik borular kullanılır. En düz ve kısa olan borular seçilir. Yangın tesisatlarında tesisatı besleme suyu bulunur. Yangın tesisatı bu besleme suyuna basınçlanma deposu aracılığı ile ulaşır. Basınçlanma deposunda bulunan su, yangının çıktığı anda devreye girmesi için hazır olarak bekletilir.

Yangın Dolabı Montaj İşleri

Yangın dolapları her katta ve yangın duvarları ile ayrılmış her bölümde aralarındaki uzaklık 30 m’den fazla olmayacak şekilde düzenlenmelidir. Prensip olarak bir yangın dolabı diğerini koruyabilecek uzaklıkta olmalıdır. Yangın dolapları, binaların yangından daha iyi korunmasını sağlayan otomatik sprinkler sistemlerine alternatif değildir. Önemli yapılarda her iki sistem bir birini tamamlar ve bir arada yapılmalıdır. Binanın katlara itfaiye ağzı bırakılması durumunda yangın dolapları arasındaki uzaklık 45 m’ye kadar çıkabilir

Yangın Pompası ve Hidrofor Montaj

Yangınla mücadele sistemleri içerisinde en önemli işlevlerden birini üstlenen yangın pompası, yangın hidroforu olarak da bilinmektedir. İstenmeyen yangın anlarında basınçlandırma görevini üstlenir ve yangın söndürme sistemlerinin çeşidine göre ihtiyaç olan basıncı sağlamakla yükümlüdür. Tek katlı veya çok katlı konutlarda, apartmanlarda, sitelerde, fabrikalarda, işletmelerde, hastanelerde, cezaevlerinde, okullarda, tüm devlet kurumları ve özel kuruluşlarda kullanılan yangın hidroforu yangın söndürme sistemlerinin en önemli birimlerinden biridir.

Yangın Hidrant Hatları Montaj

Yangın söndürmenin en önemli parçası olan suyu, alana yayarak ulaştıran sisteme yangın söndürme hidrantı adı verilmektedir. Alanın her tarafına suyun püskürtülmesine yardımcı olan yangın söndürme hidrantı; yangın tehlikesinde ilk müdahale sonucunda kontrol altına alınamayan yangınlara dışarıdan müdahale etme konusunda önemlidir. Yangın bölgesinin dış yüzeyini soğutmak ve yangının çevreye sıçramasını önleyebilmek amacıyla kullanılmaktadır. Yer altı ve yerüstü olarak üretilen 2 farklı tipi bulunmaktadır.

Yangın Tesisat Sıkça Sorulan Sorular

Yangın tesisatları diğer bir adıyla yangın hattı, genel olarak yangınların kolay ve hızlı söndürülmesi adına tasarlanmıştır. Bu tesisatlar sayesinde yangın yıkıcı bir felaket olmaktan çıkabilecektir. Yangın tesisatlarında düzenli kontroller ve bakımlar yapıldığı takdirde, pek çok yangın tehlikelerine karşı etkili çözümler üretilebilecektir.

Yangın tesisatı genel olarak sulu ve kuru sistem olacak şekilde ikiye ayrılmaktadır. Kuru sistem su sızıntısı ve donma durumlarında kullanılmakta olup, içerisinde yoğun miktarda azot ve basınçlı hava bulunur. Diğer tüm yangın koşullarında ise sulu yangın tesisatının kullanılması daha avantajlıdır.

Yaşam ve iş alanlarına göre yangın tesisatının projeleri de değişiklik göstermektedir. Yangın tesisatının en önemli detayı ise kullanılan malzeme içeriğidir. En çok kullanılan malzeme sprinkler tesisatı olarak bilinir. Yangın esnasında otomatik olarak açılan bu sistem, hızlı bir şekilde su ve köpüğün püskürtülmesini sağlayarak yangını söndürebilecektir.

Yangın söndürmek için oluşturulan tesisatta borular bina çevresinde dolaştırılmaktadır. Boru olarak ise galvanizli ya da siyah çelik malzemeler tercih edilmektedir. Yangın çelik borulama sistemi sayesinde tesisatın uzun yıllar sorunsuz bir şekilde kullanımı mümkün olabilecektir. Bunun yanı sıra bakır, pirinç gibi malzemelerden de bu tesisatın tasarlanması söz konusudur.

 Kuru yangın tesisatında boruların içerisinde halihazırda su bulunmamaktadır. Ancak yangın esnasında hızlı püskürtme ile yangını çok kısa bir sürede söndürebileceklerdir. Bu yangın tesisatı türü; donma riski bulunan soğuk bölgelerde, ısıtılmayan bloklarda, dar sokaklardaki binalarda tercih edilmektedir.

Yangın anında bu tesisatın sprinkler başlığındaki civa genleşir, tüp patlar ve başlıklar açılır. Başlıkların açılması ile ise basınçlı hava tamamen boşalacaktır. Basınç düşünce ise kuru sprinklere su dolmaya başlayacaktır. Tesisat tamamen su dolduktan sonra ise su boşalacak ve yangın söndürülecektir.

Bu istisnai durumların dışında tüm yangınlar için ıslak yangın tesisatı tercih edilir. İç hacmi 2000 metrekareyi aşan yerlerin söndürülmesinde bu tesisata ihtiyaç duyulacaktır. Bu tesisatta ikili ağız kısmından temiz su basılmayacağı gibi, bazen doğrudan şebeke suyu da basılabilir. Bunun için ise çek-walf sistemi kullanılacaktır.

Yangın tesisatının oluşturulabilmesi için ilk olarak bir proje tasarlanmalıdır. Daha sonrasında ise proje üstünden kullanılacak malzemeler için ölçü alınmalıdır. Çizilen projeye göre yangın hidrofor dairesi kurulumu ve diğer tesisat düzeneği, yerleştirilecek alana göre yapılmaktadır. Bina yapısı, ağaçlandırma ve diğer detaylar yangın tesisatının dikey ya da yatay olarak belirlenmesine sebep olabilecektir.

Firmamız tarafından yapılan yangın tesisatı işleminde ev dükkan ofis yangın tesisatı revize işleri ve kurulumu eksiksiz olarak yapılabilecektir. Kısa ve düz borular tercih edilen yangın tesisatı genellikle alanında uzman personelimiz tarafından sıva içerisine yerleştirilmektedir.

Projenin tüm detaylarına uygun olarak yerleştirilen tesisat daha sonrasında ise mutlaka deneyimlenerek, olası problemlerin var olup olmadığı değerlendirilir. Her detayı atlamayan ve müşteri memnuniyetini daima ön planda tutan firmamız, verilen hizmetlerin tamamında sonraki süreçte de gerekli desteği sağlayabilecektir. Ayrıca firmamız kullanılabilir durumda olan yangın tesisatlarının bakım ve onarımı konusunda da hizmet verebilmektedir.

+90 533 433 51 28